hamburger icon

E-Sports Nedir ?

Tarih: 19.07.2024 14:52
E-Sports Nedir ?
E-Sports Nedir ?

E-Spor online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük organizasyonlar aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri "elektronik spor" olarak tanımlanabilir. Oyun oynanan mecranın bilgisayar ortamı olması, elektronik sportda kullanılan araç ve gereçlkerin aynı olmasına neden olmaktadır. E-sporda kullanılan araç ve gereçler : Klavye, mouse, mouse pad, kulaklık'tır. Bunlara ek olarak her takımın kendine ait forması bulunmaktadır. 

Teknoloji, tasarım ve sanat ile yakından ilgilenenlerin takip ettiği, Youtube'un dünya çapında seçtiği 12 değişim elçisinden biri olan YouTube Türkiye‘nin önde gelen isimlerinden Barış Özcan'ın anlatımıyla "E-spor nedir?" Bu video, geçtiğimiz gün kaybettiğimiz, milli sporcumuz Naim Süleymanoğlu’na ithaf edilmiş. Naim Süleymanoğlu’nu saygıyla anıyoruz (23 Ocak 1967 – 18 Kasım 2017).

Uzaylılar için Elektronik Spor Dünyası Rehberi - Efsaneler Asla Ölmez

"Bu kez size “Elektronik Spor” dünyasından bahsedeceğim. Dünya kelimesini bilinçli olarak seçtim. Çünkü bu dünyanın dışındaysanız kendinizi uzaylı gibi hissetmeniz çok normal. Videoda izleyeceğiniz açılış töreni “League of Legends” adlı bir bilgisayar oyununun dünya şampiyonasından. Ama Dota 2, Counter Strike, Fifa, Heartstone ve benim favorim StarCraft 2 gibi oyunlar için de turnuvalar var. Buralardaki oyuncuları yolda görseniz turist zannedersiniz ama onlar bu dünyanın en meşhur yüzleri. Sporcuları. Koçları eşliğinde günde 18 saat bilgisayar oyunu oynayarak hazırlık yapıyorlar. Evlerinin karanlık odalarında başlayan yolculukları stadyumlarda devam ediyor. Her ne kadar bilinen ilk video oyunu müsabakası 1972’de Stanford Üniversitesi’nde yapılmış olsa da ve hatta 1982’de Tron filminde fütüristik bir espor müsabakası izlemiş olsak da bence elektronik sporların anavatanı Güney Kore’dir. 1997’deki Asya Finans Krizinin ardından yaptıkları en iyi şey ülkeyi broadband internet ağlarıyla sarmak olmuş. Kriz sonrası işsiz kalan gençler de vermişler kendilerini bilgisayar oyunlarına. Konuyu o kadar ciddiye almışlar ki “Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı”na bağlı bir elektronik spor organizasyonu bile kurmuşlar 2000 yılında. O zamanlar yılda 10 tane yapılan turnuva sayısı 10 yıl içinde 260’a çıktı. Bugün bu turnuvalarda oynanan oyunlardan biri olan League of Legends’ı dünyada oynayan kişi sayısı ayda 67 milyon. Fransa’da yaşayan insan sayısından (66.9 milyon) fazla. Konuya Fransız kalmamak için bu alt kültürü tanımak gerekiyor."

İlgili Ürünler
Yükleniyor...