Ekran kartı işlemci hızı, GPU’ların kaç saniyede ne kadar veri işleyebildiğini gösteren bir parametredir. Bilgisayar işlemcisinden ayrı olarak, her ekran kartı CPU olarak da bilinen bir işlemci barındırır. Bu, ekran kartının verileri monitöre görüntü olarak yansıtabilmesini sağlar.
Bir ekran kartının içinde yer alan iş parçacıklarının ne kadarlık hızda işleneceğini çekirdek hızı belirler. Bu, performansa yüzdesel olarak doğrudan etkide bulunur.
1500 MHz değerinde çalışan GTX ekran kartını ele alalım. Bu, 10 MHz'de çalışmakta olan bir GTX 1080 ekran kartından daha performanslı olacaktır.
Yüksek hıza sahip bir merkez işlemci ünitesinin performansı, düşük saat hızlı işlemcilerden daha iyidir. Üstelik bunlar, daha çok işlemi aynı anda gerçekleştirebilme yeteneğine sahiptir.
GPU saat hızı, ayrıca motor saati diye adlandırılır. Grafik işleme biriminde bulunan çekirdeklerin ne derece hızlı olduğunu gösteren bir parametredir.
Bu çekirdekler grafik oluşturmaktan sorumludur. GPU saat hızının yüksek olması, işlemin o denli hızlı gerçekleşmesine olanak tanır.
Motor saati MHz (megahertz) cinsinden hesaplanır. bir milyon Hertz, bir MHz'e eşittir. CPU’nun bilgi-işlem görevlerinde olduğu gibi GPU saat hızı da grafik işleme birimi üzerinde saniye başına kaç tane işlem döngüsünün gerçekleştirebileceğini belirtir.
Bu, oyuncular ve profesyonel anlamda görsel işlerle ilgilenenlerin değerlendirmesi gereken bir parametredir. Kullanıcı, daha fazla performans görmek istiyorsa üreticinin belirlemiş olduğu hızı artırmak için overclock gibi yöntemleri tercih edebilir.
Oyunlar ve yoğun grafik etkinlikleri olan başka uygulamalar kullanıyorsanız, ekran kartı işlemci hızı nedir? Diye düşünmeli ve GPU saat hızını hesaba katmalısınız.
Bu birim hem RAM’lerde, hem ekran kartlarında bulunur. Ekran kartının ve belleklerin çalışabilmesi için gereken frekans (hız) değerini ifade eder. MHz’nin yüksek olması, donanımın daha hızlı çalışacağı anlamına gelir.
Gigahertz (GHZ), işlemcilerin performansını ve hızını ölçme, tanımlama amacıyla kullanılan saat frekansı birimidir. İşlemci, herhangi bir işlemi yerine getirebilmek için 1 saniyede en fazla ne kadar işlem yapabiliyor? İşte bu sorunun cevabı olan sayı, GHZ cinsinden karşılık bulur.
Saat oranı veya saat hızı olarak da bilinen bu değer; komutlara hangi hızla, ne kadar yanıt verilebileceğini hesaplamak için kullanılır. İşlemci tarafından yapılan her tekil işlem bir hertz kabul edilir.
Örneğin, işlemcinin 3 GHz çekirdek saat hızıyla çalılştığını varsayalım. Bu durumda veri işleme kapasitesi 30.000.000.000 hertz gücünde demektir. Ekran kartlarının sahip olduğu işlemci hızları bu bilgiler ışığında değerlendirilmelidir.
Ekran kartı işlemci hızı nedir? Artık biliyorsunuz. Şimdi, hızlı işlemciye sahip yeni nesil bir ekran kartı alarak cihazınızın gücüne güç katma vakti! Bunun için ise, Vizyon Bilgisayar’ın zengin ürün koleksiyonundan başka bir yere ihtiyacınız yok!