Render bilgisayarı; mimari, inşaat, grafik tasarım gibi sektörlerde çalışanlar tarafından yaygın olarak kullanılır. Render alma işlemi; ham nesnelerin, efektlerin, görüntülerin, videoların kullanılabilir hâle getirilmesi olarak tanımlanır. İşte render bilgisayarları, bunu sorunsuz bir şekilde yapabilmek üzere geliştirilmiştir.
İngilizcedeki 'rendering' sözcüğünden türeyen render kelimesi; ‘işlemek, derlemek ve düzenlemek’ anlamlarına gelir. 2 veya 3 boyutlu resim, mekân, obje ve benzeri modellemelerin aydınlatma, doku, renk ve benzeri özelliklerini işlemeye, render almak denir. Bu sayede gerçekçi bir görüntü elde edilmiş olur. Böylelikle düşünceler, soyut imgeler sanal ortamda gerçeğe dönüştürülür. Hayalimizdeki ortamı bilgisayarda net ve gerçekçi görebilmemiz için, çizimleri render hâline getirmeye ihtiyacımız vardır. Bunun için öncelikle uygun bir render programı bulmak gerekecektir. Ardından; taslağı oluşturulmuş efektler, kaplamalar, ışık vs. öğeler program üzerinde işlenmelidir.
Bu bilgisayarların donanımları, render programlarından gelen komutları işleyerek tüm unsurları tek bir projede toplar. Böylelikle efektlerden ışığa kadar bütün öğelerin bir bütün oluşturması mümkün olur. Üst düzey hesaplama yeteneğiyle gerçeğe yakın görüntüler oluşturabilen render bilgisayarları, bu alandaki popüler programları sorunsuz çalıştırır.
Örnek verecek olursak;
Bu bilgisayarlarda performansı üç ana bileşen belirler. Bunlar; ekran kartı, RAM ve CPU (işlemci) olarak sıralanır. Bu donanımların güçlü olma süresi render alma işleminin hızlı ve kaliteli yapılabilmesi için büyük önem taşır.
Ekran Kartı:
Dokuların ve ışığın model üstünde gerçekçi gözükebilmesi ekran kartıyla mümkündür. Karmaşık bir sahnedeyken ekranı döndürdüğünüz zaman herhangi bir donma veya takılma olmasını yine ekran kartı engeller.
Geçici Bellek (RAM):
Bilgisayarlarda kısa süreli hafıza olarak görev yapan RAM, render bilgisayarı modellerinde işlem süresini azalttığından dolayı önemlidir. Çizimde kullanılacak tüm materyaller, dokular ve renkler RAM’de depolanır. Hafıza, bünyesinde sakladığı bilgilerin hızlı bir şekilde işlenmesine imkân tanır. Böylelikle render alma süresi en aza indirilmiş olur.
İşlemci:
GHz hızı ve çekirdek sayısı render alma sürecinde etkin rol üstlenir. Eğer işlemcinin özellikleri iyi ise, bilgisayar 1 saniye içinde daha fazla işlem yapabilecek demektir. Her işlem bir Hertz değerine sahip olup, bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz: GHz değeri 2.0 olan bir bilgisayarınız var diyelim. Bu durumda cihaz, bir saniye içerisinde 2 milyar işlemi başarıyla gerçekleştirebilecek demektir.
Çekirdek sayısı arttıkça, bu işlem sayısı her bir çekirdekte daha da katlanır. Yine iki çekirdekli, 2.0 GHz’lik bir işlemciyi ele alalım. Böyle bir işlemcinin saniye başına yapabileceği işlem sayısı 4 milyar olacaktır.
Kendiniz bir sistem toplamakla uğraşmak istemiyor olabilirsiniz veya belki bunun için yeteri kadar donanım bilgisine sahip değilsiniz. Bu durumda hazır sistem render bilgisayarı modelleri ile çözüme kavuşabilirsiniz. Bütün parçaları uyumlu bir şekilde birleştirilen ve güçlü donanımlarıyla üst düzey performans sunan bu bilgisayarlar, ihtiyaçlarınızı yeni nesil teknolojilerle karşılayacaktır. Siz de render bilgisayarı çeşitleri arasından dilediğinizi seçmek için zengin ürün koleksiyonumuza göz atabilir, dilediğiniz modeli avantajlı fiyatlarla sipariş verebilirsiniz.
Hızlı render almak için bilgisayar arıyorsanız; işlemci, ekran kartı ve benzeri donanımlara önem vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Render; bir programda üretilmiş çizimin, tasarımın, videonun ham hâlinden kullanıma uygun son şekline getirilme sürecidir.
Karmaşık olan ve zaman alabilen bu süreç, render işlemlerine özel bilgisayarlar ile gerçekleştirilmek durumundadır. Standart kullanıcılara hitap eden bilgisayarlar veya her oyun bilgisayarı render için doğru bir çözüm olmayabilir.
3 boyutlu olarak tasarlanan mekânın ve bu mekân içinde modellenen objelerin, bilgisayar tarafından hesaplanıp istenilen formatta çıktı olarak verilmesidir.
Efekt, kurgu ve montaj programlarında karşımıza çıkan render terimi, nesnelerin en son geldiği nokta olarak tanımlanabilir.
Hızlı render almak için bilgisayar modelleri geliştirilmiş olup bunlar, CAD yazılımlarıyla dijital nesneler oluşturup bunlara imaj verme imkânı sunar.
En yaygın render programlarından bazıları şunlardır:
Render işlemi özelinde geliştirilmiş bilgisayarlar grafik tasarım, video prodüksiyon gibi sektörlerde kullanım alanı bulur.
Mimarlık, mühendislik, sinema, televizyon sektörleri de bunlar arasındadır.
Gerçekçi bir render alabilmek için öncelikle 3 boyutlu modellemeye ihtiyaç vardır. Meydana getirilen bu modeller; ışık, malzeme, renk, ve doku ayarlamaları yapılarak bir araya getirilir.
Görüntü kalitesi, boyutu, ışığın yansıma şekli ve diğer parametreler tamamlanarak render işlemi tamamlanır. Bu sayede her nesneye belli bir biçim verilir ve istenen görüntü, grafik veya video kullanıma uygun şekilde hazır hâle getirilir.
Hızlı render almak için bilgisayar arıyorsanız, bu cihazların çalışma mekanizması hakkında da bilgi sahibi olmak istersiniz.
Söz konusu bilgisayar modellerinde temel olarak üç farklı teknolojiden yararlanılır:
CPU Render Teknolojisi:
'Central Processing Unit' olarak da bilinen CPU, işlemci anlamını taşır. Bilgisayarın bütün işlemleri bu donanım biriminde hesaplanır.
Çekirdek sayısının artması elde edilecek performansın da yüksek olmasını sağlar.
İşlemci tabanlı bazı render motorları şu şekildedir:
GPU Render Teknolojisi:
Açılımı 'Graphics Processing Unit' olan GPU, grafik işlemci demektir. İşlemci ve monitör arasında görev yaparak dönüştürücü vazifesi üstlenir. ‘Ekran kartı işlemcisi’ diye de bilinir.
Nvidia ekran kartları için AMD, CUDA grafik kartları için ise OpenCL mimarisi kullanılır.
Gerçek Zamanlı (Real-Time) Render Teknolojisi:
Bu, gerçekleştirilen işlemin sonucunu ânında görmeye olanak tanır. 3 boyutlu bilgisayar programlarında alan ve sis derinliği gibi uzun süreli, bol efektli sahnelerin işlenmesi dahi bu teknolojiyle saniyeler içinde sonuçlanır.
Real-time render işlemi için kullanılan motorlar, fiziksel motorlara kıyasla gölgelendirme ve aydınlatma gibi işlemleri daha hızlı yerine getirir.
Bu teknoloji aşağıdaki alanlarda yaygın olarak kullanılır:
Siz de hızlı render almak için bilgisayar modellerini Oyuncu Mağazası bünyesinde bulabilirsiniz. Güçlü ekran kartı, işlemci ve diğer donanımlarla ihtiyaçlara yanıt veren bu bilgisayarlar, tüm render işlemlerinde üstün performans sunacaktır.
Pazartesi - Cumartesi arası her gün 09:00-19:00
Müşteri Hizmetleri : 0216 550 43 00/01
Rıhtım Cad.Başçavuş Sk. Yazıcıoğlu İş Hanı K:2/34
Kadıköy / İSTANBUL